parterapi i oslo, logo, med aktiviteter og kurs

Vær sammen og glem problemene dere har

Dyrk paret. Skap gode opplevelser før konfliktene blir for store. Har dere allerede konflikter: Praktiser midlertidig dårlig hukommelse.
par i seng, opplevelse foran parterpi

I en tidligere bloggpost snakket jeg om hvor fint det kan være å spise et måltid sammen med sin partner, og hvordan man får mest ut av et restaurantbesøk. Men for noen par er dette tilsynelatende uoverkommelig. Når par kommer til meg for parterapi snakker vi også om hva som er riktig i relasjonen deres. Det er jo tross alt dette, det som er riktig og de felles opplevelsene, paret bygger på. Derfor tenker jeg at parterapi som bare handler om å løse problemer er feilslått.

Likevel, jeg får ofte høre historier om at paret for lenge siden har sluttet å bruke tid sammen bare på de to. Og iblant er konfliktnivået så høyt at det ville blitt for intensivt og truende å sitte ned på restaurant bare for å være sammen, snakke og nyte.

Tid til relasjonen

Ofte blir man så opptatt av å fikse problemer i relasjonen at det ikke er tid eller plass for de gode opplevelsene. Dette kan henge sammen med en vilje til å ha rett. Det kan være at den ene parten ikke ønsker å være i relasjonen før den andre kommer med bot og bedring. Eller det kan være at man ser det problematiske som et så viktig prosjekt at man mister alt annet ut av syne. Eller det kan være at vanen og kjedsomheten har tatt dere og dere helt enkelt har glemt hvordan dere har det fint sammen.

Men hva om dere svelger stoltheten, praktiserer litt selektiv dårlig hukommelse og bare gjør noe fint sammen likevel? Dere trenger ikke å løse problemene for å få en fin stund sammen, og kanskje det kan være fint å få lov til å glemme problemene en stund også. Det kanskje aller viktigste rådet jeg har å komme med til alle par er at dere setter av tid til relasjonen og gjør ting som pleier dere som par. Selv i en tid der unger eller arbeid tar opp all tiden må dere finne små lommer av tid for en klem, en kompliment, en massasje, et kjærtegn eller en liten middag. Og gjerne en helgetur, sex eller noe annet mer ambisiøst også. En relasjon bygges mer på gode opplevelser enn på at dere løser problemer. Problemer kan stå i veien, men selv ikke løste problemer kan være fundamentet dere bygger relasjonen på.

hun har boksehansker og slår ham
Mange tenker at de må løse alle problemer og få ut alle følelsene før de får gode opplevelser.

Er det ok å glemme?

Men det er ikke bare-bare å nyte en relasjon om dere har en uløst konflikt. Ofte kan viljen til å ha rett eller den felles viljen til å løse problemer være så sterk at man ikke tillater seg til å være i en god opplevelse før problemet er løst. Dette kan ha sin grunn både i den ene og i den andre parten. Det kan være at man ønsker at partner ber om unnskyldning eller det kan være at man snur problemet innover i skam og skyld. Det kan se ut på mange forskjellige måter, og uansett hvor problemet ligger kan det være vanskelig å gi slipp på problemene for å ha det godt. Særlig i tilfeller der en person føler seg forurettet skal det mye til for å ha det godt. Det skal ofte mye til for at disse sårede menneskene legger problemene til siden. Men, det er virkelig mye å hente på å gi paret en god opplevelse sammen, og dette kan i beste fall skape en bedre grunn å stå på når dere senere skal ta tak i problemene.

Svaret på om det er ok å glemme er et rungende ja – i alle fall midlertidig. Er det store og viktige ting må dere mest sannsynlig komme tilbake til problemene senere.

Det er også viktig å si at dette med å legge ting til siden er noe dere må ønske felles. Det nytter lite at den ene maser på den andre om at den andre må være storsint nok til å glemme og å unnskylde. Du må invitere partner til en god opplevelse, og det er helt opp til partner om partner tar imot invitasjonen eller ikke.

Så, med denne lille posten ønsket jeg bare å si at det ikke er sikkert at noe så tilsynelatende enkelt som å spise et godt måltid sammen er overkommelig for et par. Jeg ønsket også å understryke betydningen av at man spiser eller gjør annet sammen for å pleie relasjonen, både som nyforelsket og gammelt og etablert par.

Likte du artikkelen?

Nyhetsbrevet minner deg om artikler. Du får også en sjelden oppdatering om kurs og opplevelser.

Magnus Andersson

Magnus Andersson

Jeg er gestaltterapeut, og mine store terapeutiske interesser er for par og sex. Parinteressen kommer sikkert fra tangoundervisningen (www.tangotango.no). Ellers har jeg doktorgrad, ledererfaring, er såkalt Primal Health Coach, har en pilates-utdanning, jeg underviser meditasjon, skriver musikkritikk ukentlig for Klassekampens Musikkmagasinet, og jeg bruker de fleste sparepengene på gode matopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *