parterapi i oslo, logo, med aktiviteter og kurs

Hvordan menn fanger og beholder en kvinne

I boken «Det kvinner vil ha, det menn vil ha» presenterer parterapiens nestor, John Gottman fem relasjonsnøkler som enhver mann burde ha under huden.
par snakker og lytter

John Gottman, parterapiens far, grand old man, superstjerne, eller hva vi nå skal kalle ham, kommer med et utsagn som i våre likestilte tider er ganske drøyt. Han sier:

Forskning viser at det oftest er menns handlinger som skiller et fantastisk forhold fra et mislykket et. Med god margin. Det betyr ikke at kvinnene ikke hjelper til, men tallenes tale er klar: Det mannen gjør er nøkkelvariabelen som avgjør om forholdet blir bra eller dårlig.

Gottman refererer dessverre ikke til hvilken forskning han viser til, men jeg tenker det er grunn til å ta ham på alvor. (s. 8)

Parterapi for menn

Og man kan jo si at nettopp dette er temaet for boken Det kvinner vil ha, det menn vil ha. Den nye forskningen om nøkkelen til lykke hos begge. Selve tittelen på boken er misvisende til tusen. Originalen heter The man’s guide to women, og det er dette boken handler om.

Hele boken koker ned til å diskutere variasjoner på én enkelt egenskap:

Hva er et viktigste kvinner ser etter i en mann? Sixpack? Syvsifret bankkonto? En høy kjekkas på en hvit hest? Nei, nei og atter nei. Det første kvinner ser etter er dette: pålitelighet.

Når jeg sier at det handler om variasjoner, så handler det altså om langt mer enn å ikke lyve. Han bruker begrepet «fininnstilling» for å snakke om hvordan menn er sammen med kvinner, og det er grunnleggende sett fem ting menn kan gjøre for kvinner (s. 22-24):

1) Oppmerksomhet

Vis udelt oppmerksomhet til henne. Ikke la deg distrahere. Jeg vet selv hvordan jeg har en tendens til å bare fortsette å arbeide når min kjære kommer hjem. Det koster ikke mer enn noen sekunder med oppmerksomhet for å se henne. Mer bestemt koster det ifølge Gottman seks sekunder. Et av kongetipsene han avslutter boken med er 6-sekunderskysset (s. 208), som man skal praktisere hver gang man går fra hverandre og treffer hverandre. Og det skal være minst seks sekunder for å få fart på oksytosinproduksjonen i kroppen.

2) Snu deg mot henne

Denne henger sammen med den forrige. Helt fysisk, vær med henne. Se henne i øynene. Ikke se på andre. Vær oppmerksom på henne. I et større perspektiv handler det om å være på plass for henne når hun trenger det, og dette kan jo særlig være vanskelig om hun eksempelvis kritiserer deg.

3) Forståelse

Så kommer klassikeren om å lytte. Eller, de tidligere to har også handlet om å lytte, men dette handler om å forstå på hennes premisser. Hun trenger ikke løsninger, men hun trenger at du forstår hennes situasjon. Hun trenger ikke at du sier at du forstår den, men at du spør om hvordan situasjonen ser ut og hvordan hun opplever den. For en løsningsorientert mann kan dette være helt ubegripelig.

4) Lytt uten å gå i forsvar

Igjen, alle disse hører sammen. Du trenger ikke å forklare. Selv om hun kritiserer deg gjør hun det mest sannsynlig fordi hun trenger å uttrykke følelser. Lytt til dem, og la henne snakke til punkt. Ikke avbryt, selv om du syns hun er urettferdig, og selv om hun er fullstendig urimelig så handler det altså ikke nødvendigvis om hva hun sier, men det handler om å få lov til å uttrykke følelsene som ligger bak. Dette er kanskje noe av det aller vanskeligste for menn, og særlig når en relasjon er begynt å gå rett vest. Men ta med dette:

Mennene [som de har forsket på i det såkalte «Kjærlighetslaboratoriet»] som var i stand til å «skru ned» aggresjonen (med andre ord, roe seg ned og ikke overragere) var de med fantastiske forhold.

5) Empati

Syns du Gottman begynner å gjenta seg selv? Les dette:

Noen tror nok at de har full oversikt over denne «forståelse»-greia. Men da tar de feil. Forståelse går på det intellektuelle, empati på det emosjonelle.

Det handler altså om å gi et rom for at hun skal få lov til å uttrykke sine følelser, og kanskje du til og med kan lære å føle noe av hva hun føler.

Resten av boken

Boken er glimrende, og selv om det kan se ut til å være innlysende ting han sier, kan de fleste menn lære mye av Gottman. Litt enkelt sagt er boken altså er en tematisering av det jeg nettopp har lagt ut, men det er mer også. Han forklarer ting rundt kroppsspråk, om hvorfor det er viktig å ta initiativ og by ut din dame selv om dere har vært sammen lenge, ting om sex, om hvordan menn og kvinner reagerer ulikt på truende situasjoner, om hvordan kvinner krangler, og mye mer. Er du mann: Les den!

Likte du artikkelen?

Nyhetsbrevet minner deg om artikler. Du får også en sjelden oppdatering om kurs og opplevelser.

Magnus Andersson

Magnus Andersson

Jeg er gestaltterapeut, og mine store terapeutiske interesser er for par og sex. Parinteressen kommer sikkert fra tangoundervisningen (www.tangotango.no). Ellers har jeg doktorgrad, ledererfaring, er såkalt Primal Health Coach, har en pilates-utdanning, jeg underviser meditasjon, skriver musikkritikk ukentlig for Klassekampens Musikkmagasinet, og jeg bruker de fleste sparepengene på gode matopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *