Parterapi

Hvordan velge parterapeut

Hvordan skal du vite hvilken terapeutisk retning som er riktig for deg? Der er analytikere, systematikere, dynamiske, kognitive og emosjonelle terapeuter, og jeg er gestaltterapeut. Men visste du at forskning ikke har kunnet påvise at det er én type terapi som er mer effektiv enn andre? Det viktigste i terapi er at dere får en god kjemi med terapeuten, at dere tror på vårt arbeid i terapirommet og at dere føler at dere er med på å påvirke terapiforløpet. Så, uansett dere velger å komme til meg eller til en annen terapeut syns jeg dere skal prøve å se etter et menneske dere får tillit til og kanskje også syns er en interessant personlighet.

Du kan lese mer om meg her: https://www.parterapioslo.no/parterapeuten/

[…]

Disse sidene vil oppdateres kontinuerlig, og de er på ingen måte uttømmende for hvordan jeg tenker som parterapeut. Her finner du en mer omfattende tekst: https://www.gestaltterapeutoslo.no/parterapi/

Men la meg si noe her. Min hovedkompetanse ligger selvfølgelig i gestaltterapien, men jeg leser også mye annen litteratur. Her er to viktige influenser for meg:

par sykler kanskje til parterapi i oslo
syv prinsipper for ekteskap, john gottman bok

John Gottman

Denne mannen er ikke noe annet enn genial. Han trenger bare å se et par være sammen i noen få minutter før han med stor presisjon kan forutsi om de er et par eller ikke fem år fram i tid. Det han observerer kan sammenfattes i ordet «respekt». Hvis individene i paret har respekt for hverandre holder de sammen. Men så kan de jo være ganske komplisert å lære seg å respektere partneren.

Gottmans bok «The seven principles for making marriage work» inneholder en rekke øvelser et par kan gjøre sammen. Det handler om å bli bedre kjent og den kan være passende om konfliktnivået ikke er for høyt. Jeg anbefaler den varmt og du kan gjerne besøke Gottmans hjemmeside (https://www.gottman.com/) for å få inspirasjon og en rekke øvelser dere kan gjøre sammen.

Gary Chapman

Har du hørt begrepet «kjærlighetsspråk»? Det kommer fra Chapman. Er du en som føler deg sett gjennom at kjæresten anerkjenner deg og sier at du er flink? Er du en som klarer deg uten ord men som bare trenger fysisk nærhet? Mangler du selv ord og prøver å uttrykke din kjærlighet til partneren gjennom å gi en gave eller å gjøre en tjeneste? Disse er eksempler på kjærlighetsspråk, og de fleste pleier å ha et hovedspråk. Gottmans poeng er at vi både uttrykker vår kjærlighet til andre og delvis forventer at andre uttrykker sin kjærlighet til oss gjennom vårt eget kjærlighetsspråk. Selv om det er tydelig at boken er skrevet i en annen kulturell kontekst (Gottman er pastor, han trekker inn Gud i sin teori, og han forventer at kvinnen tar hånd om husarbeidet), så setter den ord på hvordan våre ulike behov kan gi opphav til konflikter.

Tenk på en klassiker med mannen som ikke bare jobber fordi han liker jobben sin, men han gjør det også for familiens skyld (han har «tjenester» som kjærlighetsspråk og han forventer kanskje å få «anerkjennende ord» for hva han gjør), men hun blir bare sur fordi han er fraværende og ikke oppmerksom på henne (hun har «kvalitetstid» som kjærlighetsspråk). Kjærlighetsspråkene kan sette ord på slike konflikter, og ikke minst kan kjærlighetsspråkene gi oss verktøy til å se hverandre slik vi trenger å bli sett.

bok gary chapman kjærlighetsspråk
par holder hverandre i oslo

Andre vesentlige influenser

I våre dager kommer man ikke vekk fra teorien om tilkytningsstiler. Jeg skriver litt mer om disse på mine gestaltterapisider (se link på toppen av siden).

Og det er jo John Gray, han med Mars/Venus-bøkene. Mange syns han er altfor amerikansk og kommersiell, men han setter virkelig fingeren på vesentlige ting.

Jeg digger også Esther Perel. Hun er en steintøff terapeut, og du finner podcasts av henne fra ekte parterapi. Er du interessert i par, relasjoner og parterapi anbefaler jeg disse varmt.

Disse var bare noen få. Jeg skriver mer om mine inspirasjonskilder senere.