parterapi i oslo, logo, med aktiviteter og kurs

Hvorfor og hvordan vi spiser sammen på restaurant

Spis for å nyte, for å være sanselige og nærværende sammen. Å ha felles opplevelser er noe av det viktigste vi kan gjøre for å dyrke hverandre som par.
eple symboliserer å spise sammen som terapi

Det kan finnes mange grunner til å gå ut for å spise sammen, som at det er bekvemt, man rekker ikke å lage mat eller kanskje at man trenger å sette av tiden for å snakke om noe. Jeg syns imidlertid at den aller viktigste grunnen til at et par bør velge å spise på gode restauranter sammen bør være for å få en god opplevelse. Verken mer eller mindre. Altså, det er ikke feil å la noen annen lage maten en kveld om man har råd til det, og jeg skjønner godt at det kan være fristende å få hjelp i «den vanskelige samtalen» gjennom å flytte samtalen fra hjemmet til et annet miljø, men husk at noe av det aller viktigste et par kan gjøre sammen er å få opplevelser sammen. Dette er noe man lett kan glemme, særlig etter at man har bodd lang tid under samme tak. Å gjøre spennende ting sammen er noe av det viktigste dere kan gjøre for å bli sammensveiset, og om begge liker å spise godt så håper jeg å inspirere til at dere verner om relasjonen over god mat.

Spis som meditasjon

Har du noen gang opplevd å tenke at du ikke helt nyter noe slik du «burde»? Uansett det er et restaurantbesøk eller en solnedgang er dette noe mange opplever. Skjer det ofte syns jeg at du skal ta et mindfulness-/meditasjonskurs hos meg, men i mellomtiden kan du jo både prøve å stresse mindre og å gå på restaurant oftere.

Mitt heteste tips for å få mer ut av å spise er å tenke måltidet som en meditasjon. Du trenger ikke å gjøre noe spesielt annet enn å minne deg selv om at dere gjennom måltidet skal få en opplevelse sammen. Det er lett å ta med seg relasjonen og dens skavanker inn i restauranten, men sett som intensjon at hele stunden skal handle om nytelse, sansene og nærværet.

Tid til å spise

Noe som nesten automatisk skjer om du minner deg om å åpne sansene er at tiden går langsommere. Nå, der du sitter, kan du gjøre et lite eksperiment. Kan du legge merke til noen dufter? Akkurat nå altså. Bruk nesen og se om du kan legge merke til noen dufter.

[…]

Hva skjer? Kanskje du ikke la merke til noen dufter, men det gjør ikke noe. Du engasjerte sansene, du brukte tid på oppgaven, og kanskje du opplevde at tiden gikk litt langsommere. At du lar oppmerksomheten gå til en opplevelse har en rent neurologisk effekt på hjernen. Når du aktiviserer sansene, da nedtoner den mer logiske tenkemåten. Det gjør at hjernefrekvensen ned og du får et annet aktiviseringsmønster i hjernen. Det første betyr at hjernen fungerer på en mer avslappende måte, og det andre betyr at de delene av hjernen som fremmer velbehag blir mer aktive. Selv om du bare brukte noen få sekunder på øvelsen har du faktisk gjort en meditasjon!

Dette skjer altså litt av seg selv når du tar deg tid til å spise. Men du kan gjerne minne deg selv om at det er ok å bruke tid på å spise. Det er ok at det ikke skjer så mye på en stund.

Jeg vil også oppfordre deg til å ikke forvente altfor store meditative opplevelser. Ser vi på helt vanlig meditasjon har jeg mange ganger opplevd at mennesker snakker ned sine opplevelser, ofte til den grad at en i utgangspunktet fin opplevelse blir til noe middelmådig eller til og med slitsomt. Det kan være at de har en forestilling om at meditasjonen skal få dem til å oppleve at hjernen blir helt tom og at tiden står stille. Men ofte beskriver de at de har vært meget avslappede, at det kom tanker men disse fikk ikke taket på dem slik de pleier. Ja, de forteller ofte om behagelige opplevelser, men så disser de opplevelsen fordi det ikke så ut som fra en propagandabok om hvordan det er å være en opplyst buddhistmunk.

Slik blir det lett med matopplevelser også. Altså, mange blir så opptatt av å nyte aktivt at de ikke får tid til å romme opplevelsen de faktisk har. Gå inn i måltidet med intensjon om å nyte og å være nærværende, men tenk så ikke mer på det. Møt de fine opplevelser som kommer med nysgjerrighet, og gi slipp på det som ikke kommer til deg.

Hva snakker man om?

Det jeg nå har beskrevet kunne jo like mye være en beskrivelse av hvordan man spiser alene, og jeg må si at noe av det aller beste jeg vet er å gå på fine restauranter helt selv. Poenget med denne bloggposten var imidlertid å oppfordre deg til å spise med din partner. Sett av tiden til å spise, og prøv å gi slipp på de store samtalene. La barna, at dere ikke har sex ofte nok, fordeling av oppgaver, og alt det andre, bli igjen utenfor restauranten. Uttrykk følelser. Uttrykk smaker. Snakk om hvordan dere har det akkurat nå, og se det beste i hverandre. Uttrykk takknemlighet for at dere kan få dele god mat sammen.

Men i tillegg til å bare være i nået vil jeg sterkt oppfordre dere til å mimre og til å drømme. Snakk om gode opplevelser dere har hatt og kanskje dere drikker en så god Bourdeaux at dere begynner å fantasere om å reise til Frankrike i løpet av sommeren og bruke våren til å lese dere opp på Cabernet Sauvignon, Merlot og jordsmonn på øst- og vestsiden av elva Garonne. Dere trenger ikke å faktisk reise til Frankrike, men å fantasere er ikke bare spennende, det er noe av det mest sexy forspillet dere kan ha sammen.

Jeg håper du kan bruke disse forslagene. Si gjerne fra om hvordan det fungerer og hvor dere går. Jeg vil dele noen av mine egne restaurantopplevelser her på bloggen.

Likte du artikkelen?

Nyhetsbrevet minner deg om artikler. Du får også en sjelden oppdatering om kurs og opplevelser.

Magnus Andersson

Magnus Andersson

Jeg er gestaltterapeut, og mine store terapeutiske interesser er for par og sex. Parinteressen kommer sikkert fra tangoundervisningen (www.tangotango.no). Ellers har jeg doktorgrad, ledererfaring, er såkalt Primal Health Coach, har en pilates-utdanning, jeg underviser meditasjon, skriver musikkritikk ukentlig for Klassekampens Musikkmagasinet, og jeg bruker de fleste sparepengene på gode matopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *