parterapi i oslo, logo, med aktiviteter og kurs

Det er ikke bare-bare å leve med flere kvinner

I «The Truth» går Neil Strauss i terapi for sexavhengighet, gir opp det for å ha uhemmet sex og en relasjon til tre kvinner. Et sterkt psykologisk portrett.
føtter, symboliserer åpen relasjon

Psykologisk dybdeportrett

Bokomslag for Neil Strauss: The Truth
Neil Strauss: The Truth

Tenk om du som mann ikke bare turte å gå frem til nærmest enhver vakker kvinne du så, men du behersket situasjonen så godt at du ofte fikk telefonnummer, klining, kyss og iblant sex. Kanskje kjenner du til Neil Strauss. Han er den mest kjente eksponenten for flørting som sport, også kalt «The Game». The Game er også tittelen på hans utskjelte bok der han forteller om sine eventyr i denne subkulturen. Hans ferdigheter og livsstil var imidlertid ikke bare en drøm å ha, og hans neste bok, The Truth, tar vid der The Game slutter.

Jeg syns The Truth er langt mer interessant. Den er et brutalt ærlig dybdeportrett av en mann som ønsker å finne seg selv. Han er ikke redd for å legge ut barndomserfaringer, seksuelle preferanser, foreldrenes innerste hemmeligheter og mangler, og sin egen frustrasjon og mislykkethet.

Terapi for sexavhengighet

I slutten av The Game treffer Strauss en fabelaktig kvinne som han ønsker en langvarig relasjon til, og det kan se ut til at han er villig til å gi opp sin livsstil for hennes skyld. Det er der The Truth begynner.

Du kommer imidlertid ikke mange linjer ut i boken før han har sex med en venninne til kjæresten sin. Han ønsker jo en åpen relasjon, noe han prøver å få til sammen med kjæresten, men hun er bare ikke interessert. Det seksuelle eventyret med kjærestens venninne gjorde jo heller ikke noe bedre.

Når relasjonen tar slutt kaster Strauss seg ut i et fabelaktig terapeutisk eventyr. Først bruker han mye tid, energi og penger på en klinikk for sexavhengighet. Som terapeut syns jeg at dette avsnittet er et interessant eksempel på dårlig terapi. Selv om jeg forhåpentligvis har en del fagkunnskap er den lite verd om ikke jeg og klienten/paret sammen kan finne fram til klientens/parets sannhet. På klinikken fikk han presentert forklaringer om hans eget psyke som han ikke forsto. Han ble presentert for verktøy og øvelser som i beste fall ikke ga ham noe og som i verste fall var nærmest traumatiserende. Det aller mest slående var at terapien ikke fungerte. Etter nærmere et år er han like frustrert som tidligere, og han bestemmer seg for å gi opp hele greien og bare gi etter for sine lyster. Altså, han bestemmer seg for å ha så mye sex han ønsker og gjerne gå inn i en åpen relasjon.

Åpne relasjoner

Strauss beskriver omstendighetene rundt sine seksuelle møter (ikke nødvendigvis detaljene, så dette er (kanskje dessverre) ikke en porno-bok), og han viser til mangfoldet som finnes i åpne relasjoner. Han kommer bort i et tantrisk-religiøst litt ekstremt miljø som dyrker en sterk åndelig leder. Der er bdsm-miljøer, swingers, poly-samfunnet og ikke minst en rekke enkeltpersoner som lever i alternative relasjoner.

Det aller mest levende og interessante i denne utforskingen er når han faktisk lager sin egen lille familie med ham og tre kvinner. Dette fungerer særdeles dårlig. Kvinnene vil ha ham for seg selv. Det utbryter maktkamper der de agerer som små barn, og han blir tvunget til å ta avgjørelser som hvem som skal sitte foran i bilen når de skal et sted. Det siste fører til sure miner. Til slutt gidder han ikke å lede og familien smuldrer opp.

Finne seg selv

Etter utallige erfaringer kondompakker frasier han seg all kontakt med kvinner, i alle fall for en periode. Han gir seg så inn i et intensivt terapiforløp. Denne gangen lar han imidlertid ikke andre styre forløpet, men han utformer det selv. Som gestaltterapeut og mindfulnesslærer er jeg jo glad for at han bl.a. velger gestaltterapi og meditasjon, men der er mye annet spennende også. Dette sammenfatter han imidlertid i noen få stykker i boken, og det er jo litt trist, fordi det høres ikke bare ut som om han fikk spennende opplevelser, men også som om han var i terapi som fungerte. Jeg hadde gjerne visst mer om hva som fungerte for ham.

Helt mot slutten av boken blir han invitert til bryllupet til Ingrids bror. Jeg skal ikke avsløre hvordan det går til sist om du vil finne ut av det selv, men han får i alle fall en mulighet til å treffe henne igjen.

Seksuell psykologi for alle

Jeg syns at denne boken er et helt fabelaktig psykologisk portrett som også beskriver en lang rekke forskjellige seksuelle miljøer, samt viser noen skyggesider i seksuell åpenhet (jeg er ikke mot åpenhet, og det finnes mange som får til å leve i forskjellige typer av åpne relasjoner, men det er tema for en annen artikkel).

Det må ha kostet mye å være så ærlig, og enhver som er nysgjerrig på seksualitetens psykologiske makt over mennesket vil kunne få stor glede ut av denne boken.

Likte du artikkelen?

Nyhetsbrevet minner deg om artikler. Du får også en sjelden oppdatering om kurs og opplevelser.

Magnus Andersson

Magnus Andersson

Jeg er gestaltterapeut, og mine store terapeutiske interesser er for par og sex. Parinteressen kommer sikkert fra tangoundervisningen (www.tangotango.no). Ellers har jeg doktorgrad, ledererfaring, er såkalt Primal Health Coach, har en pilates-utdanning, jeg underviser meditasjon, skriver musikkritikk ukentlig for Klassekampens Musikkmagasinet, og jeg bruker de fleste sparepengene på gode matopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *