Parterapeut og gestaltterapeut

Jeg, Magnus Andersson, er gestaltterapeut og jeg ble opprinnelig terapeut fordi jeg ønsker å arbeide med par, relasjoner og sex/seksualitet.

Før jeg ble gestaltterapeut har jeg gjort ganske mye forskjellig, og jeg fortsetter flere av mine andre jobber parallelt med å jobbe som parterapeut og gestaltterapeut. For meg er det viktig å alltid ha energi for å gi alt til klientene mine, å være nærværende i hver time, og jeg ønsker å bli glad i dere. For å få til dette kan jeg ikke ha for mange klienter.

Derfor ønsker jeg ikke en fulltidsjobb med terapi, og jeg tror at jeg blir en bedre terapeut av å gjøre annet enn bare terapi.

parterapeut magnus andersson, oslo
mann kysser kvinne, symboliserer parterapi

Tango som parterapi

Jeg har jo jobber ved siden av terapien, og det er som tangolærer og som musikkritiker. Det er tangoen som har vekket lysten til å jobbe med par. Selv om jeg er danselærer når jeg møter parene får jeg se relasjonene sine på godt og vondt i undervisningen. Dansetrinnene jeg underviser pleier å både uttrykke og utfordre menneskene i paret. Noen ganger får jeg bidra til å hjelpe mennesker å se hverandre bedre og ta vare på hverandre. Andre ganger blir jeg vitne til konflikter og til at mennesker som lever sammen viser at de ikke respekterer partneren sin. Selv om det siste er vondt å se trives jeg samtidig å være sammen med mennesker i slike situasjoner. Det føles som om jeg kan bidra med noe positivt, og særlig når jeg får autoritet ikke bare som tangolærer men som parterapeut.

Forsker, leder og kritiker

Før jeg endret retning i livet var jeg forsker innen musikkvitenskap. Jeg har doktorgrad med temaet «stillhet i musikk», og da jeg ble ferdig fikk jeg en ny forskerjobb der jeg også var leder på internasjonalt nivå. Jeg jobber fremdeles med musikk gjennom å være musikkritiker i Klassekampen der jeg skriver nærmest ukentlig (mandager i Musikkmagasinet). Før dette skrev jeg for Morgenbladet.

 

bok symboliserer intellektuelt lederskap
par som leker i snøen

Helse, kropp og sinn

Jeg har også flere utdanninger innen helse, kropp og sinn, som en 14 måneder lang utdanning som mindfulness-lærer. Jeg brenner for å integrere meditasjon og mindfulness i terapien, spesielt med individer, og mange som kommer til meg gjør det fordi de vet at jeg mediterer og underviser meditasjon. Jeg holder regelmessig kurs og meditasjonsveiledning og jeg har en daglig praksis.

Jeg er også sertifisert Mind Calm-coach samt sertifisert til å undervise Trauma Release Exercises (TRE). Etter at jeg ble ferdig med doktorgraden reiste jeg til Toronto i et halvår for å studere Pilates, og jeg har jobbet som Pilateslærer.

Før jeg begynte på gestaltterapistudiet gikk jeg profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo, men det var ikke riktig for meg. Jeg opplevde det altfor teoretisk og jeg var mer interessert i å ha direkte kontakt med mennesker. Derfor ble det gestaltterapi for meg. Gestaltterapien har også influenser fra meditasjon og mindfulness, som altså er viktig for meg.

Ellers da?

Det kanskje mest vesentlige å vite om meg er at jeg er god til å analysere ting, samtidig som jeg tror at jeg har en evne til å få mennesker til å føle seg trygge med meg. Analysen kommer godt inn for å kartlegge utfordringer i en relasjon, men vi kommer jo ikke langt med den om ikke mine klienter tør å gjøre endringsarbeidet de kom i terapien for. Altså, jeg tror ikke det er nok å bare skjønne hva problemet er i en relasjon eller å fordele skyld. Poenget må vel være å sette ting i bevegelse, og dette krever ikke bare at vi jobber på tilliten innad i paret, men også at jeg som terapeut er tillitsvekkende.

Det er mye i min cv som jeg har utelatt, som at jeg også har en karriere som pianist bak meg (jeg har hovedfag og jeg har spilt hundrevis av konserter), at jeg er glad i vin, liker å spise sundt, er svenske og jeg føler meg like hjemme med Dostojevskij i hånden som med Netflix på netthinnen.

parterapeut andersson kikker på brillene sine